Eriks liv

Boken Ondskan är en lättläst bok, som jag har läst. Den skriven av Johan Werkmäster. Boken släpptes år 2008 och den återberättade från original Ondskan bok som skrivit av Jan Guillou. Det finns också en film baserad på boken Ondskan.

Författaren heter egentligen Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou. Han är känd som Jan Guillou, född den 17 januari 1944 i Södertälje Stockholms län. Han är en svensk författare och journalist. Den återberättade författaren heter Mats Johan Erik Werkmäster, född 5 oktober 1955 i Falu Kristine församling i Dalarnas län. Han är en svensk författare.

Huvudpersonerna är Erik Ponti och Pierre  Erik är fjorton år och uppvuxen i ett hushåll med hot, slag och barnmisshandel hos sin mamma och farsan, i Stockholm. Om man skulle beskriva Erik med ord skulle det bli hård, uppkäftig, tuff, men inom sig så är Erik en smart person som är trevlig och kärleksfull. Han är dessutom en väldigt skicklig simmare. Erik vill gärna utbilda sig till försvarsadvokat.

Pierre är en elev som är väldigt smart och är en av internatskolans bästa elever, med toppbetyg och han kommer från en rik familj. Han är en väldigt trevlig person att lära känna. Han och Erik delar sina hemligheter och lär varandra saker. Erik lär Pierre att slåss och Pierre hjälper honom med matten som Erik har ganska svårt med. De bor i samma rum på Stjärnsbergsskolan och deras vänskap är stor.


Boken börjar under 1950-talet det hela utspelar sig, i Stockholms län. Internatskolan låg en bit utanför Stockholm på landsbygden. Gymnasieskola och internatskola låg på samma område.

Boken handlar mest om Erik där vi följer honom genom hans liv, där det förekommer massor av hinder och svårigheter som han försöker komma över på ett väldigt enkelt och smart sätt och sedan glömma bort allt som är svårt.

Erik går först på Läroverket i Stockholm där han är en elev, som umgås i ett gäng som misshandlar folk och begår snatterier. Han är gängets ledare eftersom han är en välbyggd kille, som kommer ifrån en familj där det finns en farsa som är väldigt sadistisk så Erik är van vid att få stryk. Farsan slår Erik dagligen med skohornet av små anledningar, som t.ex om han säger nånting som inte farsan gillar och om han kanske tappar en gaffel. Det förekommer ofta efter middagarna och Erik är alltid syndabocken. Med hjälp av sina strategier, så tänker Erik ut hur han ska slippa problemen, för att undkomma smärtan han vanligtvis får.

En dag åker han och gänget fast för snatteri, för att skaffa pengar och detta leder till att Erik blir relegerad från läroverket. Detta är ett stort problem och Eriks mor är då tvungen att sälja sina tavlor, för att ge Erik en andra chans. Eriks mor har en advokat som hjälper Erik in i en ny internatskola, Stjärnsberg. Både Erik och hans mor ser en möjlighet där han kan få ro och bara lämna allt slagsmål bakom sig och dessutom ordna till sina betyg så att han kommer in i gymnasiet.

Erik vill bli försvarsadvokat. På skolan regerar rådet som styrs av fjärderingarna som de kallas rådisarna. De hatar att han inte är rädd för dem. Dem andra eleverna på ett sätt med massor av regler och straff som ''peppisar'' och ''Lördag Söndag''.

Erik får en vän som han lär känna snabbt på skolan. Pierre, som är hans rumskamrat. Erik skyddar även Pierre mot rådisarna. Pierre är en mycket begåvad person som har bäst betyg på skolan.
Rådisarna är inga personer som elever från realskolan gillar.

Maria, den finska flickan som jobbar i matsalen. Sänder Erik ett kärleksbrev som de äldre eleverna konfiskerar och använder som bevis för att avhysa Erik från internatskolan Men med hjälp av Eriks familjeadvokat Ekengren hotar Erik med juridiska åtgärder för förverkandet av hans brev och han får därefter fullborda sin sista skoltermin ifred. Eriks liv på realskolan Stjärnsberg liknade en hemsk mardröm och han får smaka både piss och skit.


Såvitt jag förstår om boken budskap, det finns väldigt förtryck i boken, de som är starka förtrycker oskyldiga elever. Där ser man bara retar och på vissa ställen går man på djup handlingar. Men man lär sig av boken att vara snäll och nådig mot varandra i stället för man göra våld mot varandra, det som visar boken till läsare.


Jag tycker att boken är ganska lättläst men ibland blev handlingen i boken långtråkig, innan jag började inse att boken skulle bli en av de mest spännande böcker jag läst. I den sista delen av boken började det hända mycket och det var den delen jag gillade mest.

Jag skulle vilja rekommendera denna bok till mina kompisar som har svårt för svårlästa böcker, för då säger jag till dem, att de också skall se filmen. Jag vill särskilt rekommendera denna bok till mina kompisar som gillar romaner och förstås till dem som gillar eller älskar att läsa lättlästa böcker. Bok recension av Hussein Sadr 

Kommentarer

Populära inlägg